Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Οι αιωνόβιες ελιές "απαιτούν" προστασία



Οι αιωνόβιες ελιές "απαιτούν" προστασία

Ελαιώνες 26.03.2009-10:08
Την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης των αιωνόβιων ελιών στο Νομό Ηρακλείου Κρήτης επισημαίνει, με ερώτησή του στη βουλή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μανόλης Σοφ. Στρατάκης.

Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής με την 9034/7-6-07 ερώτησή του είχε αρχικά επισημάνει την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης των αιωνόβιων ελιών στο Νομό Ηρακλείου και συγκεκριμένα στο σύμπλεγμα εκατό περίπου αιωνόβιων ελιών στην αρχή του Βοριζανού Φαραγγιού, στο Δήμο Ζαρού, καθώς αποτελούν ένα φυσικό ζωντανό μουσείο.
Ωστόσο και στο Δήμο Παλιανής του Νομού Ηρακλείου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βενεράτου προβαίνει σε διάφορες πρωτοβουλίες προκειμένου να διασωθούν τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα που βρίσκονται στην περιοχή του δήμου αλλά και γενικότερα στο Νομό Ηρακλείου.
Όπως αναφέρει ο κ. Στρατάκης, επειδή η πρωτοβουλία αυτή του Πολιτιστικού Συλλόγου αξίζει τη στήριξη όλων και ιδιαίτερα της Πολιτείας, για τη διάσωση του ιστορικού ελαιώνα του νησιού, επειδή ο Σύλλογος Βενεράτου αναζητά τη συνεργασία και άλλων πολιτιστικών συλλόγων της Κρήτης προκειμένου να υπάρξει μια δυναμική και ουσιαστική, αλλά κυρίως συλλογική δράση και επειδή πέραν του σπάνιου φυσικού κάλλους τους, οι ελιές αυτές έχουν ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, ερωτώνται λοιπόν οι υπουργοί σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να ενισχύσουν την προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου Βενεράτου και των άλλων φορέων του Νομού Ηρακλείου, για την προστασία και ανάδειξη των αιωνόβιων ελιών, ώστε να αποτελέσουν φυσικό, πολιτιστικό και ιστορικό μνημείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου